BioForum krijgt gelijk in rechtzaak over PFAS-vervuiling: Vlaamse overheid was nalatig

23 september 2024

Afgelopen donderdag deed de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel uitspraak in de PFAS-zaak die BioForum, Velt en Greenpeace tegen het Vlaams Gewest en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hadden aangespannen. De rechter oordeelt dat ze in de fout gingen door pas in 2021 te communiceren over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. De Vlaamse overheid en OVAM moeten een morele schadevergoeding van één euro betalen aan de drie vzw’s.

Sophie Nuytten

Al in 2017 waren Vlaanderen en OVAM op de hoogte van de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht, op basis van 2 toxicologische rapporten. Bovendien wisten ze evenzeer dat die PFAS-vervuiling een negatief effect had op mens, milieu en dier, en op de landbouw in deze streek. Ze hadden dus de bevolking toen al moeten informeren, en niet pas in 2021, toen de PFAS-vervuiling in de pers aan het licht kwam.

Onder meer enkele biobedrijven waren hiervan het slachtoffer. Daarom klaagde BioForum vzw samen met Velt en Greenpeace het Vlaamse gewest en OVAM aan. De rechtbank heeft hen nu gelijk geven. Dat vervuiler 3M zou betalen voor de sanering, was geen reden om als overheid zelf ook niet proactief te handelen en bijhorende bodemstalen te nemen. Ze gingen zo in tegen het voorzorgsbeginsel en hun verplichtingen op het vlak van het delen van milieu-informatie. 

BAM, De beheersmaatschappij die instaat voor de grootschalige Oosterweel-werken in Antwerpen, werd ook gedagvaard. Die klacht werd door de rechter afgewezen.