Ranobo levert bionoten en -zaden

08 oktober 2024

Wat in 1994 begon als een delicatessenzaak met een eigen notenbar in Oud-Turnhout, is vandaag uitgegroeid tot een hoogkwalitatieve groothandel voor noten, pitten en gedroogde vruchten. Voor Bio Actief spraken we met Ranobo uit Turnhout. 

Sophie Nuytten

Ranobo koopt alles in bulk aan van over de hele wereld, roostert en kruidt (indien gewenst) en verpakt. Het bedrijf telt intussen een 70-tal werknemers: “We zijn één grote familie”, aldus commercieel directeur Bart Severijns en kwaliteitsmanager Liesbeth Mertens. 

Intussen is 10 procent van hun omzet bio. Dat is mooi, zeker als je weet dat het nog maar sinds 2018 deel uitmaakt van het assortiment. "We zijn met bio gestart op vraag van verschillende retailers, maar geloven ook zelf sterk in het bioverhaal", aldus Bart. "Noten zijn natuurproducten die zich er perfect toe lenen om als bio te vermarkten. Sterker nog: in een ideale wereld is alles bio.”

Ranobo probeert de aandacht voor ecologie een plek te geven in hun hele bedrijfsfilosofie. “Als onderneming proberen we onze ecologische voetafdruk te beperken waar mogelijk. In plaats van plastic labels gebruiken we lasermachines om de houdbaarheidsdatum op de doos te branden en zo plastic folie uit te sparen.” 

"Het is onze wens om aan biowinkels te kunnen leveren."

Bart: "Met de komst van onze nieuwe eigenaar Gilles Jeuris in 2012, kreeg Ranobo een nieuwe, extra boost. Gilles brengt veel vernieuwende en creatieve ideeën." In 1995 begon Ranobo al met de typische groene blokbodemzakje voor de conventionele producten. Voor bio werd gekozen voor witte zakjes. Liesbet: “Dat helpt ook om ons gangbare en biologische assortiment duidelijk gescheiden te houden.”

Liesbeth: "Als kwaliteitsmanager is het mijn taak om alle kwaliteitsaangelegenheden op orde te brengen. Bij bio zijn de eisen strenger, maar bij de laatste biocontrole was alles perfect in orde. De mensen van de controleorganisatie zijn erg hulpvaardig en vriendelijk. We zijn in orde met de regelgeving, productie en opslag van gangbaar en bio zijn duidelijk gescheiden.”

Op dit moment levert Ranobo enkel aan supermarkten, waar ze meestal gangbaar en bio samen aanbieden. "Het is onze wens om aan biowinkels te kunnen leveren. Laat ze maar komen", aldus Bart. "Lezen zij ook Bio Actief?" (lacht)

In hun aanbod zijn vooral de klassiekers populair, en dus zet Ranobo daar ook op in met hun bio-aanbod:  natuurnoten en -pitten en enkele gedroogde vruchten. De verkoop van biologische noten en pitten is erg stabiel, bij de gedroogde vruchten is het soms wat moeilijker door de verwachting van de consument. Bart: "Een gedroogde bio-abrikoos ziet wat bruiner. Dat is de natuurlijke kleur na het drogen, maar de consument is dat niet altijd gewend. Nochtans is de smaak van de bioversie beter. Wat wel nu erg opleeft in bio zijn de zaden en pitten."

Liesbeth: "Er moet voor bio een bepaald volume zijn voor vlotte rotatie. In een 'notendop': de basis voor ons bio-assortiment is er, we dienen nu enkel een geschikte partner te vinden om het bio-assortiment samen verder uit te rollen. We kunnen gemakkelijk opschalen, dus we staan helemaal klaar voor uitbreiding." 

Meer weten? 
www.ranobo.be