Alle projecten

VALORAGRO

In dit project wordt gekeken naar het optimaliseren van bedrijfseigen reststromen in diervoeding voor varkens en pluimvee.

Afbeelding
varkens voeden
Wat?:

Optimaliseren van bedrijfseigen reststromen in diervoeding voor varkens en pluimvee

Looptijd?:

mei 2025 - april 2028

Financiering:

VLAIO

Partners:

ILVO, UGent, partners uit Frankrijk, Nederland en Duitsland

Koolhydraten en eiwitten worden door fermentatie als het ware 'voorverteerd' en dit verbeterd de beschikbaarheid van deze nutriënten en ook de darmgezondheid van het dier. Fermentatie is een oude techniek die gemakkelijk kan worden toegepast op het bedrijf zelf, maar er zijn wel nog heel wat vragen.

In dit project bekijken we welke bedrijfseigen reststromen beschikbaar zijn en fermentatie-experten van UGent zullen bepalen welk fermentatieproces het meest geschikt is en welke nutriële voordelen een bepaalde reststroom heeft. Daarna wordt gekeken hoe die gefermenteerde reststromen optimaal kunnen worden ingezet in diervoeder en hoe ze de diergezondheid en het welzijn kunnen verbeteren. Mogelijks heeft een betere darmgezondheid ook een invloed op emissies uit de veehouderij. Verder wordt ook de volledige nutriëntenkringloop van het bedrijf bekeken.

Met een participatieve aanpak worden landbouwers betrokken bij de praktische implementatie van fermentatie van bedrijfseigen reststromen zodat knelpunten meteen in beeld komen en kunnen worden aangepakt. Het project kadert binnen de Europese oproep voor agro-ecologie (Agroecology Partnership), wordt getrokken door ILVO en gebeurt samen met partners uit Frankrijk, Nederland en Duitsland. 

Afbeelding
VLAIO