Biodiversikas
Oplossingen vinden via agro-ecologische principes om de biodiversiteit in de koude kas te vergroten.
Via agro-ecologische principes oplossingen zoeken om meer biodiversiteit te krijgen in de koude kas.
1 november 2024 - 31 oktober 2026
Agentschap Landbouw en Zeevisserij Vlaanderen, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) binnen Het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) www.vlaanderen.be/pdpo
Proefstation voor de Groenteteelt vzw (PSKW), Hogeschool Gent (Onderzoekscentrum AgroFoodNature), Moesland, 't Schaaphof, De Molenkouter, CSA Rawijs, Groenlof, Plukboerderij Grondig, CCBT vzw, ViaVerda
Het project Biodiversikas, een operationele groep (EIP-project), onderzoekt waarom het moeilijk is om een natuurlijk evenwicht te bereiken in een koude kas en wil via agro-ecologische principes de biodiversiteit vergroten, voor een betere balans en natuurlijke plaagbeheersing.
De doelstellingen van het project zijn de volgende:
-
Bio koude kastelers verbinden en samenbrengen: Deelnemende bedrijven delen hun ervaring en knelpunten in agro-ecologische maatregelen. Ook buiten het project wordt een netwerk opgezet voor bio-koude kastelers.
-
Onderzoek naar natuurlijke vijanden: Analyse van de komst en overleving van natuurlijke vijanden in de kas, mede in relatie tot het kasklimaat, om te begrijpen of beperkte invlieg een rol speelt.
-
Optimalisatie van beheer: Verbeteren van de keuze en toepassing van agro-ecologische maatregelen zoals bv. bloeiende planten in de teelt.
-
Effectevaluatie: Bepalen van het effect van deze maatregelen op natuurlijke vijanden en het natuurlijke evenwicht, om duurzame plaagbeheersing in koude kassen te versterken.
Deze deeldoelstellingen moeten toelaten om plagen in de koude kassen beter te beheersen op duurzame, biologische wijze.
EIP-project (operationele groep) is van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.