Wat is bio?

Bio(logisch) is een door de wet beschermde term, ondersteund door Europese wetgeving. 

Afbeelding
knolselder oogsten
Astrid Agemans - Rawijs

Biologische regels

De term 'biologisch' is wettelijk beschermd en mag dus niet zomaar gebruikt worden. Wie biologische voeding op de markt wil brengen, moet zich houden aan de regels uit de Europese biowetgeving. Die bevat heel concrete regels over welke stoffen je wel of niet mag gebruiken, de grootte van stallen enzovoort. De regels in dit lastenboek zijn voor heel de Europese Unie dezelfde. Via de publicatie 'Bio & De Wet' zet BioForum deze wetgeving om in mensentaal. Je vindt de regels voor boeren hier. De biologische wetgeving voor voedingsbedrijven vind je hier

Elk bedrijf dat met biologische voeding aan de slag wil, moet zich eerst aanmelden bij een van de erkende controleorganisaties. Die controleplicht geldt voor alle schakels in de markt: boer, verwerker, verdeler en verkooppunt. Alleen voor foodservices bestaat er op dit vlak geen verplichting. 

Biologische landbouw en voeding is ook een ideaal. Vier principes gelden daarbij als basiswaarden.  

Afbeelding
appelsap europees biologo
EU-label

Het biolabel

Bioproducten herken je aan het Europese biolabel. Bij onverpakte producten zit je goed als je de term 'biologisch' gebruikt, vergezeld van de vermelding van je controleorganisatie. Zijn je producten verpakt, dan ben je verplicht om het Europese biolabel op je verpakking te zetten. Dat label is gratis. Onder dit logo moet het codenummer van je controleorganisatie en ook de herkomst van de ingrediënten staan.

Als je wil, kan je ook het Belgische privélabel Biogarantie (Belgium) gebruiken op je verpakking. Met dit Belgische privélabel geef je aan dat je een voortrekkersrol wil spelen op het vlak van duurzaamheid. Het gebruik van dit label is betalend.