Biologische consumptie in Wallonië herpakt zich
Na een daling in 2023 zit de biologische consumptie in Wallonië weer in de lift. Dat is een van de resultaten uit de jaarcijfers van het Waals biorapport.
In Wallonië zijn er bijna 2.000 boerderijen die biologisch worden beheerd, dat is 15,5% van de Waalse boerderijen. Met 12,3% van het bruikbare landbouwareaal voor biologische teelt scoort Wallonië boven het Europese gemiddelde van 10,9 %.
Wallonië heeft eind 90.583 hectare biologische landbouwgrond. Dat is een daling met 1,9 procent ten opzichte van 2023, maar voor groenten en fruit is het bio-areaal wel toegenomen, respectievelijk met +9% en +13%. Hetzelfde geldt voor de teelt van oliehoudende zaden (+46%) en eiwithoudende gewassen (+16%).
Wel daalt het aantal biologisch gehouden dieren voor het tweede jaar op rij, met -12%. Toch is de veeteelt nog sterk vertegenwoordigd op de Waalse biologische boerderijen: 64% van de bedrijven houdt zich bezig met biologische veeteelt. De daling heeft een kleiner effect op de rundvee- en melkveestapel (-2%), maar de daling is groter in de varkenssector, waar een daling van -48% werd geregistreerd. Terwijl de pluimveesector een daling van 13% in het aantal verkochte kippen kent, neemt het aantal legkippen weer toe (+10%) na een daling in 2023.
Consumptie in Wallonië
Consumenten zijn nog steeds geïnteresseerd in biologische producten, maar passen hun gedrag aan. De consumptiegegevens van YouGov laten zien dat de consumptie van biologische voedselproducten de laatste jaren is toegenomen. In Wallonië is dit verbruik nog sterker toegenomen dan in België. Na een lichte daling in het verbruik in 2022 steeg het weer in 2024.
98,4% van de Walen consumeerde in 2024 biologische producten (minstens één product per jaar) met een gemiddelde uitgave van 141,12 euro/Waal/jaar . Het marktaandeel van biologische producten in Wallonië bedraagt 5,5%. Hoewel supermarkten nog steeds het belangrijkste verkoopkanaal zijn, kiezen consumenten steeds vaker voor biologische winkels en geven ze de voorkeur aan korte toeleveringsketens.
Volgens gegevens van YouGov zullen de totale uitgaven aan biologische voedingsproducten in 2024 in Wallonië € 520,2 miljoen bedragen en in België € 1,3 miljard. Sinds 2016 vertonen deze uitgaven een algemene stijgende trend.