Biospeciaalzaken nauwelijks duurder dan supermarkt volgens Waals onderzoek
De Waalse sectorverenigingen BioWallonie en ConsomAction maakten een prijsvergelijking van bioproducten in supermarkten en kleinhandelszaken. Conclusie: de prijzen verschillen nauwelijks. Maar speciaalzaken hebben wel andere voordelen.
In 2022 zagen gespecialiseerde winkels – biowinkels, verpakkingsvrije winkels en hoevewinkels – hun klantenbestand afnemen. Mensen bleven weg omwille van de inflatie. De perceptie leeft immers nog altijd dat de prijzen in deze speciaalzaken een stuk hoger liggen.
Dat was de aanleiding voor BioWallonie en ConsomAction om de prijzen in die speciaalzaken eens te vergelijken met die van supermarkten. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om biosupermarkten, maar om supermarkten die in hun brede assortiment maar een beperkt aantal bioproducten aanbieden.
Ze keken naar de prijs van 31 producten in 58 gespecialiseerde winkels in Brussel en Wallonië. Die vormen zo’n 12 procent van alle winkels. De prijzen werden daarna vergeleken met de prijzen die de organisatie Socopro (de Waalse tegenhanger van VLAM) verzamelde in drie grote supermarktketens.
Hoe korter de keten, hoe meer voordelen voor de boer
Voor een gemiddelde winkelkar bleek het verschil verwaarloos. In de supermarkt is de consument gemiddeld 101,60 euro kwijt, terwijl dat in speciaalzaken 103 euro is.
Uiteraard verschilt de conclusie afhankelijk van het product. Zo zijn biologische groenten en fruit over het algemeen goedkoper in gespecialiseerde winkels dan in de supermarkt, met uitzondering van uien en wortels. Over het algemeen geldt: hoe korter de keten, hoe meer de prijzen dalen en hoe meer dat geld de boer ten goede komt. Speciaalzaken hanteren vaak ook marges die voor de boer gunstiger zijn.
Herkomst en verpakking
Als prijs nauwelijks een verschil maakt, dan kunnen andere criteria consumenten misschien wel overtuigen om in biowinkels hun aankopen te doen. Zo zagen de organisaties dat gespecialiseerde zaken veel meer voor Belgische bioproducten kiezen dan de supermarkten. En de verschillen zijn significant: 87 procent van de groenten en fruit in biowinkels komen uit België, terwijl dat voor supermarkten maar voor 26 procent geldt. In de gespecialiseerde zaken vind je uitsluitend Belgisch biologisch varkens- en rundsvlees, terwijl het in de supermarkten maar over 20 procent van het aanbod gaat.
Ook wie verpakking wil mijden, kan beter naar een gespecialiseerde winkel gaan. Supermarkten bieden hun biologische groenten en fruit vaak aan in plastic om het onderscheid te maken met hun gangbare aanbod.
Voor de twee Waalse organisaties is de conclusie duidelijk: consumenten die de Belgische biologische landbouw willen steunen, kunnen daarvoor beter terecht in de gespecialiseerde winkels.
Meer gedetailleerde cijfers zijn op te vragen bij BioWallonie of ConsomAction.