Europa aan de slag dankzij Red De Bijen-initiatief
De Europese Commissie gaat onderzoeken of er in de Europese Unie wetgeving nodig is om tegen 2035 vrij van synthetische pesticiden te zijn. Dat is het gevolg van het succes van het Europese burgerinitiatief "Red de bijen en de boeren", dat erin slaagde meer dan één miljoen geldige handtekeningen te vergaren.
De Commissie maakte maandag bekend dat 'Red de bijen en de boeren' meer dan één miljoen handtekeningen heeft opgehaald. Dat verplicht de Commissie om tegen 7 april 2023 te beslissen hoe ze op de eisenbundel van het burgerinitiatief gaat reageren: wetgeving of ander beleid voorstellen, of helemaal niks doen.
Het burgerinitiatief vraagt de Commissie onder meer om het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen in de Europese landbouw tegen 2030 met 80 procent te verminderen en tegen 2035 helemaal af te schaffen. Daarnaast vragen de initiatiefnemers het herstel van natuurlijke ecosystemen in de landbouw en steun te geven voor kleinschalige en duurzame landbouwactiviteiten.
Sterk democratisch signaal
Het Europese burgerinitiatief bestaat sinds 2012 en reikt burgers een instrument aan om invloed te hebben op het Europese beleid. Lukt het de initiatiefnemers om binnen het bestek van een jaar één miljoen handtekeningen uit minstens zeven lidstaten te vergaren, dan moet de Commissie hun vraag inwilligen of uitleggen waarom ze dat niet wil doen.
"Dit is een sterk democratisch signaal aan de EU en nationale beleidsmakers om te luisteren naar burgers en afstand te nemen van giftige bestrijdingsmiddelen", zegt Martin Dermine van het initiatief. "Boeren en de wetenschap hebben aangetoond dat agro-ecologie de wereld kan voeden zonder chemicaliën."
De organisatie zal nu worden uitgenodigd bij de commissie voor een toelichting en voor een hoorzitting in het Europees Parlement.