Fevia: "crisissen bedreigen 4 op 10 voedingsbedrijven"
Bij 2 op 3 Belgische voedingsbedrijven gingen de voorbije maanden de financiële knipperlichten aan. 4 op 10 dreigt kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap. Dat blijkt uit een studie van Fevia.
De impact van de Oekraïne-oorlog en de cumul aan kostenexplosies voor grondstoffen, energie en lonen zorgt dat 66 procent van de Belgische voedingsbedrijven vandaag onvoldoende schokbestendig is.
Door een gebrek aan reserves – die door de opeenvolgende crisissen zijn opgesoupeerd - zouden die bedrijven in ademnood kunnen komen in geval van een nieuwe schok. Aangezien 97% van de Belgische voedingsbedrijven kmo’s zijn (met minder dan 100 werknemers), blijken vooral zij het meest in gevaar.
Uit de studie van Graydon blijkt duidelijk dat voedingsbedrijven de negatieve gevolgen van de COVID-crisis nog niet volledig verteerd hadden. Enerzijds daalde tussen april 2021 en april 2022 het aandeel Belgische voedingsbedrijven met een alarmerende schokbestendigheidscore, met dank aan de corona-steunmaatregelen. Anderzijds bleven heel wat voedingsbedrijven in de gevarenzone, mede door de impact van de Omikron variant.
Oplossingen nodig
Fevia werkte de voorbije weken concrete voorstellen uit die het met de regering(en) deelde. ze vragen onder meer om gerichte steun en een structurele aanpak die de bedrijven in de toekomst weerbaarder moet maken.
De volledige studie en vragen van Fevia vind je op de website van Fevia.