Openbaar onderzoek Vlaams strategisch plan GLB van start

24 januari 2022

Op 14 januari startte het openbaar onderzoek over het Vlaams Strategisch Plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027 en z’n plan-MER (milieu-effectrapportering). Met dit Strategisch Plan wil Vlaanderen de maatregelen van het Europese landbouwbeleid concreet maken voor onze regio. Wij lijsten op wat voor bio belangrijk is. 

 

Nieuw aan dit plan is de reeks “ecoregelingen”. Daarmee kunnen landbouwers vergoed worden voor hun vrijwillige inspanningen op het vlak van milieu, klimaat en biodiversiteit. Heel wat van deze ecoregelingen sluiten perfect aan bij de manier waarop bioboeren aan bodembewerking doen. Voorbeelden zijn de aanleg van bufferstroken, maatregelen om het organisch stofgehalte van de bodem te verbeteren, gewasrotatie, het ecologisch beheer van graslanden, mechanische onkruidbestrijding en de teelt van milieu-, biodiversiteitsvriendelijke en/of klimaatbestendige gewassen. 

Mogelijke premies

Vlaanderen wil de omschakeling naar bio nog steeds stimuleren aan de hand van een omschakelingspremie. De voorgestelde bedragen zijn zelfs aanzienlijk hoger dan wat vandaag het geval is.

De voortzetting van de biologische productie zou in de toekomst worden gesubsidieerd in de vorm van een ecoregeling, waarbij de eerste hectares een hogere bedrag krijgen (200 euro tot 5 ha; 100 euro euro vanaf de 6e ha tot 20 ha, 0 euro boven de 20 ha). De bedragen zijn lager dan voorheen, maar kunnen, in tegenstelling tot vandaag, gecombineerd worden met andere subsidies, bijvoorbeeld voor mechanische onkruidbestrijding (310 euro/ha), gewasrotatie (108 euro/ha) of andere die ook door de gangbare sector aangevraagd kunnen worden. BioForum zal de precieze impact van deze nieuwe aanpak verder onderzoeken.  

Wat zijn actieve landbouwers?

Verontrustend is het feit dat de doelgroep van dit Vlaamse landbouwplan nog niet gekend is. Vlaanderen wil de steun beperken tot de actieve landbouwers, maar is er na twee jaar onderhandelen nog niet in geslaagd om deze groep helder te definiëren. Wel eist Europa dat de overheden rekening moeten houden met boeren in bijberoep en boeren die hun bedrijf diversifiëren met bijvoorbeeld inkomsten uit verwerking of toerisme (de zogenaamde “pluri-actieve landbouwers”). Wat de uiteindelijke impact zal zijn op onze sector, is bijgevolg nog steeds koffiedik kijken. 

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 14 maart. Je vindt een link naar het openbaar onderzoek hier. We zullen nu de voorstellen in detail bestuderen en feedback bezorgen aan de overheid. Op een later tijdstip zullen we advies geven voor wie wil deelnemen aan dit openbaar onderzoek.

Wil je ook input geven voor ons standpunt? Graag een berichtje naar Esmeralda Borgo.