RAMBIO onderzocht welke ammoniakemissiereducerende maatregelen toepasbaar zijn in bioveehouderij
Eind november werd tijdens een studiedag het eindrapport van RAMBIO voorgesteld. In dit project onderzochten partners ILVO, Bioforum en Wim Govaerts & co wat de huidige kennis over ammoniakreducerende maatregelen en technieken kan betekenen voor de biologische sector (pluimvee, varkens en geiten).
De projectpartners toetsten de bestaande AEA-technieken en PAS-maatregelen voor de gangbare varkens-, pluimvee- en geitensector aan de biologische wetgeving. Ze evalueerden ook de praktische en economische haalbaarheid in overleg met de sector en wetenschappelijke en professionele experten.
Hetzelfde werd gedaan voor potentiële maatregelen die gevonden werden in internationale wetenschappelijke literatuur, projectresultaten, etc.
Alle onderzochte maatregelen werden omschreven (emissiereducerend principe, emissiereducerend potentieel, verenigbaarheid met bio lastenboek, praktische en economische haalbaarheid, conclusie haalbaarheid) en op basis daarvan onderverdeeld in categorieën. Deze onderverdeling in categorieën heeft als doel een beter overzicht te geven, en moet niet zwart-wit geïnterpreteerd worden. Op de website van CCBT vind je een uitgebreider artikel over de conclusies.
Nood aan opvolgproject
Het rapport maakt ook een aantal belangrijke algemene bedenkingen over emissiereductie in de biologische veehouderij. In de sector heerst algemeen de vraag welke invloed de biologische praktijkvoering op zich heeft op de ammoniakemissie. Een aantal typische aspecten van biologische bedrijfsvoering (toegang tot buitenloop, natuurlijke ventilatie, lagere dierbezetting, strogebruik) kunnen namelijk een belangrijk effect hebben op de emissie van ammoniak.
Er is daarom een grote nood aan objectieve cijfers rond ammoniakemissie bij biologische bedrijven om gegronde beslissingen te kunnen nemen over potentiële ammoniakemissiereducerende maatregelen. Op dit moment zijn echter nog geen methodes beschikbaar om emissies bij natuurlijk geventileerde stallen met buitenloop te bepalen. Om dezelfde reden is het nu nog niet mogelijk om aan een bestaande ammoniakreducerende maatregel voor de gangbare sector, die op een biologisch bedrijf toegepast zou worden, een emissiefactor of reductiepercentage toe te kennen.
Om hier een antwoord op te bieden, werd door partners ILVO, Proefbedrijf Pluimveehouderij, Bioforum en Boerenbond projecten een nieuw project aangevraagd. Het VLAIO LA-traject ‘BOWIE’, getiteld ‘Verzoenen van biologische praktijkvoering en welzijnsverhogende praktijken met emissieregelgeving bij varkens en pluimvee’, start op 1 maart 2025. In dit vierjarig project wordt er in de eerste helft ingezet op de ontwikkeling van een meetmethode voor natuurlijk geventileerde stallen met buitenloop en onderzoek naar effecten van biologische praktijkvoering zoals lagere bezettingsdichtheid. In de tweede helft zullen dierproeven met varkens en leghennen uitgevoerd worden met als doel de beschikbaarheid van ammoniakemissiereducerende maatregelen voor biologische leghennen en varkens te verhogen.