Terugroeping biologische courgettes: wat is er aan de hand?

11 september 2024

De afgelopen maand werden in verschillende supermarkten biologische courgettes teruggeroepen door het FAVV.  

De biologische courgettes werden telkens teruggeroepen omdat ze heptachloor bevatten. Het probleem blijkt eens te meer historische vervuiling te zijn, die geen enkel verband heeft met de biologische aard van het product. In heel Europa vinden er regelmatig terugroepacties plaats van groenten – gangbaar én bio – die pesticidenresidu’s bevatten van heptachloor.  

Wat is heptachloor?

Heptachloor is een insecticide dat al sinds 1978 in de hele landbouw verboden is omwille van zijn schadelijke effecten op de gezondheid. Het product mag dus al bijna 50 jaar niet meer gebruikt worden. Dat het na al die tijd toch nog teruggevonden wordt bij staalnames, is omdat heptachloor zeer persistent is. Dat betekent dat het decennia duurt voor het afgebroken wordt. Daarom worden er ook vandaag nog altijd sporen van gevonden in gewassen, zowel in biologische als in gangbare gewassen. Vooral planten uit de komkommerfamilie, waaronder courgettes, zijn er heel gevoelig voor.  

Het toont maar weer eens hoe schadelijk chemische pesticiden kunnen zijn voor mens, dier en natuur. De biologische landbouwsector wil dat probleem voorkomen en weigert deze chemische pesticiden. In de plaats daarvan zetten biotelers in de eerste plaats in op preventie. Ze houden de bodem gezond, passen teeltrotatie toe en kiezen voor veerkrachtige gewassen. Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen mogen in sommige gevallen, maar ze worden niet standaard ingezet, alleen als het echt nodig is.