Nudging Organic
Dit project focuste op het stimuleren van de vraag naar biologische producten, maar ook op het verhogen van het vertrouwen in het Europese biologische label. Dit deden we onder de noemer van de promotiecampagne 'De mooiste boodschap is bio'.

Publieke promotiecampagne om de vraag naar biologisch te stimuleren. De campagne was te zien onder de slogan ‘De mooiste boodschap is bio’
februari 2022 - februari 2025
Europese Commissie - promotiebudget landbouwproducten
BioForum, Bionext (NL), Pro Luomo (Finland), Organic Sweden (Zweden)
www.demooistebooschapisbio.be
Driejarige campagne
De afgelopen drie jaar was BioForum een deelnemer aan het Europese (promotie en onderzoeks)project ‘Nudging Organic’, samen met Organic Sweden (Zweden), ProLuomu (Finland) en Bionext (Nederland). Het doel van het project was het stimuleren van de vraag naar biologische producten, maar ook op het verhogen van het vertrouwen in het Europese biologische label.
Om deze doelen te bereiken, bestond de campagne ‘De mooiste boodschap is bio’ uit twee delen:
- Promotiecampagne – gericht op het vergroten van het bewustzijn over de voordelen van biologisch voedsel en het versterken van het vertrouwen in het Europese biolabel.
- Nudgingcampagne – experimenten in supermarkten om te testen welke aanpassingen in de winkelomgeving consumenten aansporen om meer bioproducten te kopen.
Je kon de campagne de afgelopen jaren overal tegenkomen: online, in gedrukte media, in de pers en via creatieve wedstrijden zoals ‘De mooiste koeienweide’ en ‘De meest bijvriendelijke boomgaard’. Allemaal met hetzelfde doel: biologische voeding positief in de kijker zetten en consumenten overtuigen van de meerwaarde van bio.
Resultaten
Nu het project is afgerond, is het tijd om terug te blikken. Welke inzichten hebben we opgedaan? Welke lessen nemen we mee voor de toekomst? Ontdek hier de resultaten!
Uit alle deelnemende landen kwamen er effectieve manieren naar voren om biologische producten te promoten en consumenten in de richting van bio te sturen. Duidelijk is dat aandacht werkt, of dat nu online is of op de winkelvloer. Ook de combinatie van instore activiteiten zoals proeverijen met nudgingmateriaal en online aandacht stimuleerde de verkoop van biologische voeding aanzienlijk.
Met de juiste aanpak maken we biologische voeding toegankelijker en aantrekkelijker voor een breder publiek. Want de mooiste boodschap blijft: bio!
Om het koopgedrag van consumenten subtiel te beïnvloeden, voerde BioForum nudgingacties uit in maar liefst 479 supermarkten. Nudging is een techniek uit de gedragseconomie waarbij kleine, slimme ingrepen mensen helpen om een bepaalde keuze te maken – in dit geval de keuze voor bio. Zie het als een vriendelijk duwtje in de rug, zonder verplichting.
Nudging voldoet aan vier criteria:
- Eenvoudige aanpassing in de winkelomgeving
- Keuzevrijheid blijft behouden
- Speelt in op automatisch (onbewust) gedrag
- Geen prijswijzigingen
Met één wortel de wereld verbeteren
Werken nudgingtechnieken écht? De resultaten spreken voor zich: in alle deelnemende landen leidde nudging tot een hogere verkoop van biologische producten.
- Finland had het sterkste resultaat: door biologische wortels strategisch te verplaatsen en te promoten met de slogan ‘Met één wortel kun je de wereld al verbeteren’, steeg de verkoop in de eindejaarsperiode met maar liefst 253%.
- In Zweden zorgde het verplaatsen van bioproducten naar drukke winkelpaden voor een stijging van 65% in de verkoop.
- Nederland testte kleine, visuele verwijzingen naar bio in de winkelrekken en zag een stijging van 5 tot 10% in de verkoop.
- In Vlaanderen resulteerde een combinatie van positieve boodschappen en campagnemateriaal in een stijging van 33% in de verkoop van 'genudgete' bioproducten.
Meer weten over de verschillende nudgingexperimenten? Download hier het internationale nudging rapport.
Inspiratie voor de sector
Deze inzichten bieden zowel retailers als kleinschalige bio-ondernemers concrete handvatten om bio beter in de kijker te zetten.
Het is duidelijk dat bepaalde nudgingtechnieken beter werken dan andere. Zo blijven zichtbaarheid, positieve framing en het concretiseren van de voordelen van biologische voeding, oftewel het 'zichtbaar maken van het effect', de meest effectieve nudgingtechnieken. Meer over deze nudgingtechnieken kan je terugvinden in onze nudging rapporten.
Praktische tips:
- Houd je communicatie kort en krachtig → Duidelijke, persoonlijke voordelen werken het best.
- Kies strategische plaatsen → Drukke winkelpaden of combinaties met complementaire producten verhogen de zichtbaarheid.
- Maak bio aantrekkelijk → Visueel campagnemateriaal, proeverijen en ludieke acties versterken de impact.
- Vermijd concurrentie met kortingsacties → Kies het juiste moment om je boodschap over te brengen.
Lees meer tips en over de nudgingexperimenten in Vlaanderen in onze nudging rapporten.
De afgelopen jaren heeft ons project zich gericht op het stimuleren van de vraag naar biologische producten en het versterken van het vertrouwen in het EU-biologisch label. De resultaten laten zien dat we vooruitgang hebben geboekt, maar dat er ook nog uitdagingen zijn.
In Vlaanderen steeg de herkenning van het EU-biologisch label van 45,7% in 2022 naar 52% in 2025. Hoewel de beoogde 80% niet werd gehaald, tonen de cijfers aan dat steeds meer consumenten het label herkennen. Het vertrouwen in het biologische label bleef over de afgelopen drie jaar grotendeels stabiel. Van 65% naar 64%, met tussentijdse schommelingen tot 60%.
Daarnaast is de associatie tussen biologische producten en duurzaamheid licht toegenomen. Waar in 2022 nog 52% van de consumenten biologische producten met duurzaamheid in verband bracht, steeg dit naar 54% in 2025. Met name in het tweede jaar was er een opvallende stijging, maar de groei bleef beperkt. Dit benadrukt de noodzaak om de link tussen biologische productie en duurzaamheid verder onder de aandacht te brengen.
Ondanks de economische crisis steeg de biologische sector in Vlaanderen, met een marktaandeel van 2,2% in 2019 naar 3,1% in 2024. Dit was te danken aan de sterke loyaliteit van consumenten, die ook bij hogere energieprijzen en de oorlog in Oekraïne biologische producten bleven kopen. In Vlaanderen kozen velen voor betaalbare biologische alternatieven, zoals huismerken, terwijl Wallonië meer last had van de crisis door de dominantie van onafhankelijke biologische winkels. Externe factoren, zoals de Belgische loonindexering en maatregelen om energiekosten te verlagen, versterkten de koopkracht van consumenten en stabiliseerden de markt.
Toch blijven er uitdagingen. Supermarkten richten zich steeds meer op goedkopere producten, wat de samenwerking met biologische producenten onder druk zet. Om de groei vast te houden, is het essentieel om consumenten bewust te blijven maken van de waarde van biologische producten en het belang van het EU-biologisch label.
Benieuwd wie en hoeveel mensen we bereikt hebben met onze campagne? Deze kan je allemaal terugvinden in onze factsheet!
