Is bio gezonder?

Gezondheid wordt door diverse factoren beïnvloed, zoals leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding, en is daarmee een complex fenomeen. Op de vraag of biologische landbouw en producten gezonder zijn, is dan ook geen eenvoudig antwoord te geven. Toch heeft bio duidelijke troeven: minder pesticidenresidu’s, minder schadelijke voedingsadditieven en meer zorg voor de gezondheid van het gehele ecosysteem. 

Afbeelding
boeren in veld

‘One Health’-principe

Biologische landbouw en voeding vertrekt vanuit het ‘One Health’-principe. Onze gezondheid is onlosmakelijk verbonden met die van onze omgeving. In de biologische landbouw is daarom het uitgangspunt dat hij is gericht op het welzijn van het hele ecosysteem, met extra aandacht voor gezonde bodems, planten, dieren en mensen. 

Doordat bioboeren geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken, zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat schadelijke residu’s niet terecht komen in omringende leefomgeving. Een lange blootstelling aan deze pesticiden is namelijk in meerdere onderzoeken al in verband gebracht met ernstige ziektes als kanker, Alzheimer en Parkinson.

Gezondheidstroef: een gezonde bodem

Biologische landbouw, die de gezondheid van de bodem bevordert, zorgt ervoor dat er meer goede stoffen terug te vinden zijn in biologische voeding. Zo bevatten biologische groenten en fruit meer antioxidanten en bevat biologische zuivel vaak een betere vethuishouding met gezonde omega-3 vetzuren en vitamine C. Bovendien bevatten biologische producten aanzienlijk minder ongewenste stoffen als pesticidenresidu’s. Een biologisch dieet zou dan ook de blootstelling aan verschillende pesticides uit voeding verminderen met 90%.

Bio als gezonde bondgenoot

Een gezond dieet begint bij een evenwichtig voedingspatroon. Dat betekent: kies vooral verse, weinig of niet-bewerkte producten en eet en drink zo weinig mogelijk ultrabewerkte voeding. Biologische producten zijn zo puur mogelijk. Zo zijn er geen synthetische smaakversterkers, zoetstoffen of kleurstoffen toegestaan. Dit alles is bedoeld om het risico op mogelijke gezondheidsrisico’s van deze additieven te minimaliseren. Het aantal toegestane additieven in verwerkte biologische producten is dan ook zeer beperkt en alleen toegestaan voor specifieke toepassingen. Er zijn enkel 56 natuurlijke E-nummers toegestaan in bio, terwijl er in gangbare voeding 401 E-nummers worden toegelaten.