Hoe kan een boer 'biologisch' worden?

Om van een gangbaar bedrijf een biologisch bedrijf te maken, moet de boer 'omschakelen'. Tijdens deze omschakelingsperiode moet de boer de regels van de biowetgeving leren toepassen terwijl de grond, planten en dieren de tijd krijgen om mee om te schakelen.

Afbeelding
boerin in veld

Omschakelen is een leerproces

De omschakelperiode bestaat omdat een bodem of een landbouwdier niet van de ene op de andere dag biologisch kan zijn; de bodem en het bodemleven moeten kunnen herstellen (bv. van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest) en landbouwdieren moeten een voldoende lange tijd kunnen leven volgens de biologische standaard.

Omschakelen betekent dat de boer een heel leerproces doorloopt om de biowetgeving onder de knie te krijgen. De wetgeving voor bio bevat immers regels voor landbouw, verwerking, transport en verkoop, met heel specifieke normen voor dierenwelzijn, teelttechnieken of toegelaten additieven. De basisregels zijn in heel Europa dezelfde; er kunnen zich wel kleine verschillen voordoen tussen landen onderling. Lees meer over biowetgeving

Duur van omschakelingsperiode

De precieze periode van de omschakeling hangt af van welke producten de boer als biologisch op de markt wil brengen. Zo duurt het voor eenjarige gewassen als groente twee jaar, en voor meerjarige gewassen als pitfruit drie jaar. Ook voor dieren geldt een omschakelingsperiode naar bio van zes à twaalf maanden, afhankelijk van de diersoort.

Tijdens deze omschakelperiode moet de boer al vanaf dag één aan alle bionormen voldoen. Tijdens de omschakelperiode zal de controle-organisatie waar de boer zich aanmeldde, langskomen om toe te zien op de juiste toepassing van de biowetgeving. Dit is dezelfde controle als bij iemand die al wel gecertificeerd bio is.

Biocertificaat

Als de boer de regels volgt en de controleorganisatie hem een certificaat uitreikt, is de boer na één jaar gecertificeerd ‘in omschakeling naar bio’. Op dat moment mag hij zijn producten als ‘in omschakeling naar bio’ verkopen. Na twee jaar (eenjarige gewassen) of drie jaar (meerjarige gewassen) krijgt de boer dan het officiële biocertificaat van de controleorganisatie en mag hij zijn product als biologisch verkopen.

Waarde van het biologisch label

De term 'biologisch' is wat voedsel betreft een beschermde term. Alleen wie na controle een certificaat voor bio ontving van een onafhankelijke en erkende controleorganisatie, mag zijn producten als bio op de markt brengen en het Europese biolabel gebruiken.

Eu bio logo

Dus ook al werkt een boer volledig volgens de principes van de biologische landbouw, zonder controle mag hij zijn producten niet 'biologisch' noemen. Maar goed ook: niet zelden wordt de wetgeving voor bio flink onderschat.