Waarom is bio zijn prijs waard?

Het klopt dat bioproducten soms iets duurder zijn dan ‘gewone’ voeding maar daar is een goede verklaring voor. De kosten van bioproductie liggen vaak hoger, maar de opbrengsten voor mens, dier en milieu zijn ook hoger. Dat maakt bio zijn prijs waard. 

Afbeelding
consument in winkel

De kosten van bio

Bij de productie van voeding worden de kosten die de producent maakt doorberekend in het eindproduct. Bij biologische voedingsmiddelen zijn er een paar eenvoudige redenen waarom de eindproducten meer kosten:

  • Biologische dieren krijgen meer ruimte en de grondprijs in België is heel hoog.
  • Bioboeren gebruiken nooit bestrijdingsmiddelen tegen onkruid. Mechanisch en met de hand onkruid verwijderen is arbeidsintensiever.
  • Biologische bedrijven hebben meer diversiteit in teelt; ook dit is arbeidsintensief. 
  • Bioboeren gebruiken natuurlijke mest, compost en groenbemesters in plaats van kunstmest. Natuurlijke mest en compost zijn goed voor het bodemleven, maar de gewassen groeien iets langzamer. 
  • Biologische dieren eten zelf ook biologisch verbouwd voer, en dat is duurder. 
  • In verwerkte producten zitten enkel natuurlijke smaakstoffen. Deze zijn vaak wat kostbaarder. 
  • Ook de nog beperkte schaal van de Vlaamse biosector speelt soms een nadelige rol: de logistieke kosten kunnen hoger uitvallen en de prijs beïnvloeden.
  • Bovendien staat elke schakel in de biologische keten, van boer tot bord, verplicht onder controle. Dat brengt een extra controlekost voor de ondernemer mee, maar waarborgt wel vertrouwen in het bio-label.

De opbrengsten van bio

In de winkel betaal je vaak niet de volledige prijs van voeding. Wat er niet meegerekend wordt? Het verlies aan natuur en biodiversiteit, de CO2-uitstoot, de vervuiling van het water, enzovoort. Negatieve effecten die we nochtans als maatschappij wel voelen, en die de biologische landbouw probeert tegen te gaan. 

De prijs van één product is bovendien een complex resultaat van vele factoren. In de biologische sector streven we naar een eerlijke prijs. Daarin zijn de kosten, baten en risico’s verdeeld over de hele keten, met duurzaamheid als norm. Dan komen we terug bij de beginvraag: biologische producten kosten meer, maar zijn ze ook duurder? Zodra alle producten met hun échte prijs in de schappen liggen, zijn biologische producten voor zowel de consument als de maatschappij de beste keus.